Indholdsfortegnelse:

Filtkirsebær: Populære Sorter, Træk Ved Plantning, Pleje, Beskæring Og Reproduktion Med Fotos Og Videoer
Filtkirsebær: Populære Sorter, Træk Ved Plantning, Pleje, Beskæring Og Reproduktion Med Fotos Og Videoer

Video: Filtkirsebær: Populære Sorter, Træk Ved Plantning, Pleje, Beskæring Og Reproduktion Med Fotos Og Videoer

Video: Filtkirsebær: Populære Sorter, Træk Ved Plantning, Pleje, Beskæring Og Reproduktion Med Fotos Og Videoer
Video: Warning! Don't Prune Your Cherry Tomatoes! (NOT) Pruning Tomato Plants for Maximum Yield! 2024, April
Anonim

Filt kirsebær: hvordan man plejer en lille gartner

Følte kirsebær
Følte kirsebær

Filt kirsebær, som er almindelig i Fjernøsten-regionen, har endnu ikke fået stor popularitet i den vestlige del af landet. I mellemtiden er dette anlæg værd at være opmærksom på. Høj frostmodstand og uhøjtidelighed gør det muligt at dyrke det overalt.

Indhold

  • 1 Funktioner af filt (kinesisk) kirsebær

    1.1 Tabel: Fordele og ulemper ved kinesisk kirsebær

  • 2 Vokser under forskellige klimatiske forhold
  • 3 Beskrivelse og fotos af populære sorter

    • 3.1 Natalie
    • 3.2 Eventyr
    • 3.3 Høst
    • 3.4 Børns
    • 3.5 Prinsesse (dronning)
    • 3.6 Alice
    • 3.7 Sommer
    • 3.8 Fyrværkeri
    • 3.9 Morgen
    • 3.10 Glæde
    • 3.11 Oceanisk virovskaya
    • 3.12 Damanka
    • 3.13 Skønhed
    • 3.14 Eastern Darkie
    • 3.15 Hvid
    • 3.16 Jubilæum
  • 4 Kirsebær agroteknik

    • 4.1 Video: Hvorfor filt kirsebær har brug for forebyggelse af moniliose?
    • 4.2 Video: hvordan man beskærer busk kirsebær
    • 4.3 Video: hvor du kan plante kirsebær
    • 4.4 Video: hvordan man transplanterer en kirsebærbuske
    • 4.5 Video: hvordan man plejer kinesiske kirsebær korrekt
  • 5 Reproduktion af en busk ved podning, knogler, stiklinger, lagdeling

    5.1 Video: hvordan man formerer en busk ved stiklinger

  • 6 anmeldelser af gartnere

Funktioner af filt (kinesisk) kirsebær

Hjemme for denne kultur er Kina (derfor er artens andet navn kinesisk). Det dukkede op i Rusland i slutningen af det 19. århundrede. Den første specialist i vores land, der udviklede en sort med temmelig store frugter, var I. V. Michurin. Denne kirsebær fik sit navn på grund af pubescensen, der dækker alle dele af planten, inklusive frugterne.

Filt kirsebærfrugt
Filt kirsebærfrugt

Alle dele af planten er dårligt pubertet, hvorfor denne kultur fik sit navn

Træet er lille i størrelse (op til 3 m), kronen er sfærisk eller oval, snarere spredt. Skuddene er kraftige, bladene er små, bølgede i kanterne. Bærene er små, farven varierer fra lys mælkeagtig til mørk burgunder (afhængigt af sorten). Frugterne er søde, der er lidt syrlighed i nogle sorter. Stenen er lille, dårligt adskilt. På billedet kan du se, at bærene har korte stilke, og derfor ser det ud til, at de "sidder" på grenen.

Kompakte kirsebærbuske er helt dækket af duftende blomster, hvilket repræsenterer store naturlige buketter. Filt kirsebærblomster, der udstråler en honningaroma, tiltrækker mange bier.

Tabel: fordele og ulemper ved kinesisk kirsebær

fordele Minusser
Træets lille størrelse gør det praktisk til vedligeholdelse og høst, og det er også et plus for gartnere med et lille haveområde Høj modtagelighed for moniliose
Let at dyrke og reproducere Lille træliv - ca. 10 år
Sød, næsten uden syre, smag Nogle sorter er selvfrugtbare og kræver plantning af bestøvere
Ornamental type busk Benet er dårligt adskilt fra papirmassen
Tidlig frugtning (kan give udbytter så tidligt som det andet år efter plantning) Dårlig transportabilitet
Stabilt udbytte Intolerance over for fugt
Bærene smuldrer praktisk talt ikke
Coccomycosis-resistens
Tidlig modning af bær
God tørke tolerance
Filt kirsebærtræ
Filt kirsebærtræ

Filt kirsebærtræ er kompakt og perfekt til små haver

Vokser i forskellige klimaer

Kinesisk kirsebær er en uhøjtidelig plante, der gør det muligt at dyrke det næsten overalt. I Moskva-regionen eller i en anden region med sur, tæt, ikke for rig på organisk stofjord, skal du ikke være så meget opmærksom på evnen til at modstå frost, men til kravene til planter til jorden. Busken vokser som regel bedst på lette, løse jordarter med en neutral eller let sur reaktion.

Valget af sorter af filtkirsebær til regionerne i den nordvestlige region, især for Leningrad-regionen, kræver særlig opmærksomhed. På grund af muligheden for at skifte forårstø ved frost under infusionslaget kan selv overvintrede planter med succes luge ud. En lignende situation opstår, når der dyrkes filtkirsebær i Ural.

Følte kirsebær
Følte kirsebær

Frostbestandigheden af filtkirsebær gør det muligt at dyrke det næsten overalt

Kinesisk kirsebær forveksles undertiden med steppekirsebær. Sidstnævnte har dog rigelige rodskud. Derudover har bærene forskellige farver, mens filtkirsebærene har en ensartet farve.

Beskrivelse og fotos af populære sorter

Der er et ret bredt udvalg af sorter af filtkirsebær.

Natalie

Denne sort har et kraftigt træ med en bred medium fortykket krone. Frugterne er sød-sur, lilla i farven. Pulpen er saftig, tæt, gennemsnitsvægten er 4 g . Natalie har de største frugter, men under rigelige høst bliver bærene mindre. Sorten er selvfrugtbar, derfor har den brug for bestøvere i nabolaget. Gennemsnitlige udbytter er ca. 7 kg pr. Sæson. Natalies særegenhed er god modstandsdygtighed over for clasterosporium sygdom.

kirsebær Natalie
kirsebær Natalie

Natalie har de største bær

Historie

Busken vokser op til 1,3 m. Den ovale medium fortykkede krone består af lige grå grene. Bladene er mørkegrønne, ovale aflange med en skarp top. Frugter er sød-sur, mørk-burgunder, med tæt papirmasse. Den gennemsnitlige vægt af et kirsebær er 3,5 g. Et eventyr producerer ca. 10 kg bær pr. Sæson. Sorten er selvfrugtbar.

cherry Tale
cherry Tale

Gennemsnitlig vægt af Skazka bær - ca. 3,5 g

Hvilket giver

Afgrøden har en bred spredende krone. Ikke meget store bær (gennemsnitsvægt - 2,6 g), søde og sure i smagen, mørkrosa i farve med tæt papirmasse. Sorten er selvfrugtbar, har et godt udbytte blandt kinesiske kirsebær - op til 12 kg pr. Sæson fra en busk.

Børn

Selvfrugtbar busk med en bred medium fortykket oval krone. Søde og sure, lyse røde, tætte bær er ret store - gennemsnitsvægten er 3,7 g. Sorten er en af de mest produktive - op til 15 kg frugt kan høstes fra en plante.

klasse Børns
klasse Børns

Planteskole - rekordindehaveren for udbytte blandt filtkirsebær

Prinsesse (dronning)

Et lavt træ med en bredt ovalt spredende krone af medium tæthed. Kirsebær er crimson-pink i farve med surhed, kødet er ikke meget tæt. Den gennemsnitlige frugtvægt er 3 g. Sorten er selvfrugtbar. En af prinsessens egenskaber er fremragende frostbestandighed. Velegnet til dyrkning i nordlige regioner. Træet er i stand til at modstå frost ned til -40 o C.

kirsebærprinsesse
kirsebærprinsesse

Prinsessen kaldes også dronningen

Alice

Det er et kort træ med en tæt krone. Massen af mørke burgunder bær er ca. 3 g. Deres kød er saftigt, tæt, lyst skarlagenrødt i farve. Surheden er udtalt. Det gennemsnitlige udbytte af sorten er 8,5 kg. Alice er selvfrugtbar og har derfor ikke brug for bestøvere.

klasse Alice
klasse Alice

Suren i Alice's frugter udtages

Sommer

Det er en af de første filtkirsebærvarianter og er forælder til mange andre. Et opretstående træ er kompakt, dets vækst i de første leveår er næsten usynlig. Sommeren modstår moniliose godt, men er mere modtagelig for mølangreb end andre. Kold modstand er ikke særlig høj, så du skal helt sikkert passe på ly til vinteren. Bærene er søde med syrlighed, lidt kedelige i smagen, saftige, skarlagenrøde med en mindre lys farve ved stilken, gennemsnitsvægten er 3,5 g. Sorten er selvfrugtbar, det gennemsnitlige udbytte er fra 8 til 10 kg frugt pr. sæson.

kirsebær sommer
kirsebær sommer

Leto blev forælder til mange andre sorter

Fyrværkeri

Træet er underdimensioneret med en spredt oval tæt krone. Fyrværkeri begynder at bære frugt temmelig sent for filtkirsebær - 4-5 år efter plantning. Sorten er selvfrugtbar, udbyttet er godt - op til 10 kg. På de skarpe-lyserøde bær med lys skarlagenrød pulp er pubescence tydeligt synlig. Den gennemsnitlige frugtvægt er ca. 3,5 g.

kirsebærhilsen
kirsebærhilsen

Kirsebærvarianter Salut begynder kun at bære frugt 4-5 år efter plantning

Morgen

Busken er kompakt og vokser hurtigt. Kronen er ikke særlig fortykket. Selvfrugtbar sort producerer ca. 9 kg bær pr. Sæson. Rød, med saftig papirmasse, små (gennemsnitsvægt mindre end 3 g) bær er næsten blottet for pubescens. Variety Morning er godt modstandsdygtig over for clotterosporiumsygdom og angribes praktisk talt ikke af møllen.

klasse morgen
klasse morgen

Bær af sorten Morning - næsten uden kanten, der er karakteristisk for filtkirsebær

Glæde

Den gennemsnitlige frugtvægt er ca. 3,3 g. Toppen af bæren er let faset, kirsebærfarven er lys skarlagenrød. Pulp med fibre, tæt, saftig. I løbet af sæsonen giver dette mellemstore træ med en tæt spredningskrone op til 9 kg frugt. Sorten er selvfrugtbar, så du skal passe på bestøvere.

Oceanisk virovskaya

Træet er højt - fra 1,8 m uden beskæring kan det vokse op til 2,5 m. Den gennemsnitlige vægt af frugterne er lille - 2,8 g. Bærene er lyse burgunder, sømmen er næsten usynlig, stilken er meget lille. Det er en selvfrugtbar sort. I nærværelse af bestøvere i nabolaget giver det en fuld høst - ca. 9 kg fra et voksen træ. Et karakteristisk træk ved kirsebær er det næsten fuldstændige fravær af lugt.

klasse Okeanskaya virovskaya
klasse Okeanskaya virovskaya

Ocean virov kirsebær lugter næsten ikke

Damanka

En af de nyeste sorter. Dens modningsperiode er det 1. årti i august, og bærene fra de andre sorter kan høstes i midten af slutningen af juli. Damanka ligner en af sine forældre - en sandkirsebær. Et mellemstort træ med en afrundet krone giver op til 10 kg frugt. Det er vigtigt at overveje, at sorten er selvfrugtbar og ikke bærer frugt uden bestøvere. Damankas bær er store, mørke (næsten sorte), kødet er tæt, kødfuldt.

Kirsebær Damanka
Kirsebær Damanka

Damanka er en af de nyeste sorter

Skønhed

Kronen er bred, tæt, træets højde er ca. 1,6 m. Bærene er runde, let fladtrykt fra siderne, dækket af rødbrun hud. Massen er skarlagenrød, saftig. Den gennemsnitlige vægt er 3,3 g. Sorten er selvfrugtbar, men med bestøvere er den i stand til at producere 10 kg bær. Men med for store udbytter bliver bærene mindre. Frugttransportabiliteten er ikke særlig høj.

kirsebær gren skønhed
kirsebær gren skønhed

I nærværelse af bestøvere kan Krasavitsa-kirsebær producere op til 10 kg frugt

Mørkhåret orientalsk

Træet er underdimensioneret og bredt spredt. Frugter er små (gennemsnitlig vægt - ca. 2,7 g), men prangende - mørk burgunder, næsten sort, når den er fuldt moden. Det smager sødt og surt med delikat papirmasse. Sorten er selvfrugtbar. Udbyttet er lavt - op til 7 kg.

følte en mørkhåret kvinde
følte en mørkhåret kvinde

Sorten fik sit navn for bærens mørke farve.

hvid

Et træ i mellemhøjde med en spredende krone. Frugterne er søde og sure, med saftig papirmasse, gennemsnitsvægten er 1,8 g. Denne række filtkirsebær er let genkendelig på bærens farve - de er kedelige hvide. Sorten er selvfrugtbar, udbyttet er op til 10 kg.

kirsebær hvid
kirsebær hvid

Kirsebærsort Hvid er let at genkende ved bærens farve

Jubilæum

Et kraftigt træ af denne selvfrugtbare sort har en oval, medium fortykket krone. Kirsebær er mørkerød i farve med saftig papirmasse. Gennemsnitlig vægt - 4 g. Gennemsnitligt udbytte - op til 8,5 kg.

Kirsebærjubilæum
Kirsebærjubilæum

Jubelbær har fibrøs saftig papirmasse

Kirsebær agroteknik

Plantning og pleje af filtkirsebær og almindelige kirsebær er ens, men der er en række punkter at overveje.

Nogle sorter er selvfrugtbare, mens selvfrugtende giver det bedste udbytte, hvis bestøvere vokser i nærheden. Derfor skal mindst 3-5 træer af forskellige sorter placeres på havegrunden. Træplantningsordningen er 2 × 1 m.

En af de største ulemper ved den kinesiske kirsebær er dens modtagelighed for moniliose. Denne sygdom er forårsaget af en svamp og påvirker alle dele af planten. Det ser ud som brune pletter på grønne områder, som tørrer hurtigt op. Moniliose er begunstiget af fugtigt, overskyet vejr. For at forhindre problemer er det nødvendigt at sprøjte træet med 1% Bordeaux-væske, før det blomstrer. Behandlingen gentages efter blomstring. Men skadedyr forstyrrer næsten aldrig filtkirsebær.

Video: hvorfor filt kirsebær har brug for forebyggelse af moniliose

Filt kirsebær har en høj frostbestandighed, kan mange sorter modstå kulde op til -40 C, og blomster - til -3 C. Hvis vinteren alligevel viste sig at være meget hård, og selv den kinesiske kirsebær frøs, skal du fjerne bagagerummet ved roden. Snart vises skud på dette sted, som kan give en afgrøde om 3 år.

Et træ lever i gennemsnit ikke mere end 10-12 år, men hvis du afskærer det til tiden og giver det den rette pleje, kan denne periode forlænges.

Video: hvordan man beskærer busk kirsebær

Lavtliggende steder og stillestående fugt er absolut kontraindiceret for filtkirsebær - dette skal tages i betragtning, når du vælger et plantningssted og vanding.

Video: hvor du kan plante kirsebær

Hvis filtkirsebær af en eller anden grund skal transplanteres, skal det huskes, at de samme regler gælder for det som for resten af stenfrugten. Under denne procedure skal kirsebæret være i ro - det er bedst at transplantere planten om efteråret, efter at bladene er faldet af.

Video: hvordan man transplanterer en kirsebærbuske

I regioner med barske vintre skal kirsebærrodsystemet beskyttes mod frost. For at gøre dette er det nok at dække jorden under busken med et tykt lag sne og straks rive sneen op for at danne en snedrift. Derudover kan du isolere kirsebærstammen med et jutehætte eller pakke bolten med papir. I begyndelsen af foråret skal alle husly fjernes, ellers kan kirsebæret lide af kondens.

Video: hvordan man plejer kinesiske kirsebær korrekt

Formering af en busk ved podning, knogler, stiklinger, lagdeling

Der er flere måder at forplante filtede kirsebær på:

  • podning (kan podes på en almindelig kirsebær);
  • såning af frø (på denne måde kan du formere kirsebær, men ikke sorten);
  • grønne eller lignificerede stiklinger (stiklinger er den bedste måde at opformere frugtbare kirsebær på)
  • lagdeling (de nederste grene er lagt i riller og passet i løbet af sæsonen).

Video: hvordan man formerer en busk ved stiklinger

Gartnere anmeldelser

Filtkirsebær, selvom de er små i størrelse og har mindre bær, giver odds til vores sædvanlige kirsebær. Søde bær surrer næsten ikke - dette er en af de største fordele. Glem heller ikke den høje frostmodstand af kinesisk kirsebær, som gør det muligt at dyrke det i mange regioner i Rusland, herunder de nordlige.

Anbefalede: